Adres:
ul. Wapienna 20
87-100 Toruń
Pierwszą czynnością, która musi zostać poprawnie wykonana w procesie uboju zwierząt rzeźnych jest przewóz zwierząt. Proces przewozu zwierząt do zakładu ubojowego jest dla zwierząt...
Czytaj więcejPo dostarczeniu do zakładu ubojowego zwierzęta rzeźne rozmieszcza się w pomieszczeniu magazynu żywca (magazyn przedubojowy) – wymogi są wymienione m.in. w Rozporządzeniu ministra rolnictwa i...
Czytaj więcejPo procesie magazynowania zwierząt rzeźnych - rozpoczyna się proces uboju. Warunki dokonania uboju zostały określone przez Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 września 2004 r....
Czytaj więcejStrefę uboju podzielono na dwie części: „brudną” i „czystą”. W strefie brudnej dokonuje się czynności ubojowych oraz działań na powłokach zewnętrznych tuszy. Po...
Czytaj więcejProces uboju składa się z wielu czynności wykonywanych w ściśle określonej kolejności, które są podyktowane względami humanitarnymi, higienicznymi i organizacyjnymi. Każdy etap...
Czytaj więcejW przypadku zautomatyzowanej linii uboju trzody chlewnej, tusze przemieszczają się wzdłuż całej długości automatycznie ruchem ciągłym. Nowoczesne linie uboju zwierząt rzeźnych są w pełni...
Czytaj więcejWartość użytkowa mięsa zależy m.in. od zawarcia w nim tkanki mięśniowej i łącznej (kości, ścięgna, omięsna i tłuszcz), a także od resztek krwi. Zawartość tych składników zależy od gatunku...
Czytaj więcejZgodnie z obowiązującą normą został ustalony podział półtuszy wieprzowej - w zależności od budowy anatomicznej - na 18 części oraz zostały określone wymagania ogólne dotyczące...
Czytaj więcejZgodnie z obowiązującą normą został ustalony podział półtuszy wołowej na 14 zasadniczych elementów - w zależności od budowy anatomicznej. Zostały określone wymagania ogólne...
Czytaj więcej