Magazyn żywca - KMTMeat

Masz pytania?

Tel/Fax: +48 56 678 15 49

Tel/Fax: +48 56 646 16 02

Napisz do nas:

E-mail: piotr@kmtmeat.pl

E-mail: handlowy@kmtmeat.pl

Adres:

ul. Wapienna 20

87-100 Toruń

Aktualność

Magazyn żywca

Po dostarczeniu do zakładu ubojowego zwierzęta rzeźne rozmieszcza się w pomieszczeniu magazynu żywca (magazyn przedubojowy) – wymogi są wymienione m.in. w Rozporządzeniu ministra rolnictwa i gospodarki żywnościowej z dn. 20 stycznia 1999 r (Dz.U.1999 Nr.10 Poz.90). Magazyn żywca powinien spełniać ścisłe wymogi dotyczące temperatury, wentylacji i wilgotności powietrza, a także oświetlenia, jak również usuwania odpadów i ścieków, powierzchnię magazynową; dla podejrzanych o chorobę zwierząt powinny być oddzielne boksy lub kojce.

Zwierzęta dostarczone na ubój są trzymane w magazynie żywca o pojemności co najmniej 50% liczby dobowego uboju trzody chlewnej.

Wszystkie wymagania dotyczące planowania, budowy i wyposażenia rzeźni mające wpływ na dobrostan zwierząt, są zamieszczone w Rozporządzeniu Rady (WE) nr 1099/2009.

Głównym zadaniem magazynów przedubojowych jest zapewnienie zwierzętom możliwości powrotu do stanu równowagi fizjologicznej.

Magazyny żywca powinny być wyposażone w odpowiednie podłogi antypoślizgowe, wentylację, sztuczne oświetlenie, dodatkowe przenośne oświetlenie, urządzenia do związania zwierząt, materiały do ścielenia np. ściółka oraz stały dostęp do wody.

Jeżeli zwierzęta przebywają w magazynach dłużej niż 12 godzin, należy je nakarmić oraz zapewnić miejsce do odpoczynku.