Podział półtusz wieprzowych - KMTMeat

Masz pytania?

Tel/Fax: +48 56 678 15 49

Tel/Fax: +48 56 646 16 02

Napisz do nas:

E-mail: piotr@kmtmeat.pl

E-mail: handlowy@kmtmeat.pl

Adres:

ul. Wapienna 20

87-100 Toruń

Aktualność

Podział półtusz wieprzowych

Zgodnie z obowiązującą normą został ustalony podział półtuszy wieprzowej - w zależności od budowy anatomicznej - na 18 części oraz zostały określone wymagania ogólne dotyczące powierzchni, barwy, zapachu, konsystencji i temperatury, jak również wymagania szczegółowe. Został również określony sposób pakowania, znakowania i przechowywania. Istnieje numer normy, którą stosuje się przy kontroli jakości.

Zostały wyróżnione następujące części zasadnicze półtusz wieprzowych: głowa, karkówka, schab, biodrówka, szynka z golonką, golonka tylna, szynka bez golonki, łopatka z golonką, golonka przednia, łopatka bez golonki, boczek z żeberkami, boczek bez żeberek, żeberka, płat słoninowy, podgardle, pachwina, nogi, ogon.