Podział półtusz wołowych - KMTMeat

Masz pytania?

Tel/Fax: +48 56 678 15 49

Tel/Fax: +48 56 646 16 02

Napisz do nas:

E-mail: piotr@kmtmeat.pl

E-mail: handlowy@kmtmeat.pl

Adres:

ul. Wapienna 20

87-100 Toruń

Aktualność

Podział półtusz wołowych

Zgodnie z obowiązującą normą został ustalony podział półtuszy wołowej na 14 zasadniczych elementów - w zależności od budowy anatomicznej. Zostały określone wymagania ogólne oraz szczegółowe dla każdej części. Został również określony sposób pakowania, przechowywania, transportu i kontroli jakości.

Wyróżnia się następujące części zasadnicze półtusz wołowych: szyja, karkówka, łopatka, goleń (pręga) przednia, rozbratel, antrykot, szponder, mostek, rostbef, polędwica, łata, udziec, goleń (pręga) tylna, ogon.

Trzeba zawsze pamiętać, że wdrożenie i przestrzeganie Rozporządzeń w zakresie ochrony zwierząt podczas ich transportowania oraz uśmiercania - przyczyniają się do poprawy jakości mięsa.