Adres:
ul. Wapienna 20
87-100 Toruń
Zajmujemy się projektowaniem i produkcją linii technologicznych do uboju trzody. Wyposażamy zarówno małe zakłady o wydajności od 10szt/godz., gdzie większość procesów dokonywana jest manualnie jak i duże ubojnie z automatycznymi liniami o wydajności do 240 szt./godz. Przyjęcie i przechowywanie trzody, prawidłowy proces głuszenia i zakłuwania, czas wykrwawiania, sprawność obróbki poubojowej oraz proces schładzania stanowią o końcowej wartości pozyskanego surowca. Dzięki oferowanej przez nas wiedzy i urządzeniom najwyższej jakość zapewniamy sprawny uzysk mięsa wysokiej jakości.
Zgodnie z zapotrzebowaniem i oczekiwaniami odbiorców proponujemy pojedyncze urządzenia, pełne wyposażenie działów i kompleksowe rozwiązania dla całych zakładów.
Wszystkie proponowane przez nas wyroby są zgodne ze standardami Unii Europejskiej oraz standardami kraju odbiorcy.
W naszych rozwiązaniach stosujemy:
przepęd dla trzody, przedubojowy magazyn, magazyn żywca
Miejscem do którego trafiają zwierzęta przed ubojem jest magazyn żywca (przedubojowy magazyn). Później są one przepędzane do hali uboju. Aby przepędzanie przebiegało płynnie a zwierzęta nie tłoczyły się i nie blokowały co powoduje u nich dodatkowy stres, stosuje się tzw. przępędy dla trzody - tunele do których zwierzęta wpędzane są pojedynczo, które uniemożliwiają im zawrócenie
kleszcze i boks głuszenia, stół wypadowy po głuszeniu, oszołamianie zwierząt, aparat i pistolet ubojowy
Przepędem zwierzęta docierają do tzw boksu głuszenia, gdzie przy pomocy kleszczy elektrycznych lub pistoletu ubojowego są oszołamiane. Nieprzytomne zwierzę z boksu wysuwa się na stół wypadowy po głuszeniu.
tor i stół wykrwawiania, zakłuwanie, przenośnik róznicowy, wanna wykrwawiania
Na stanowisku wykrwawiania następuje tzw kłucie - otwarcie tętnicy szyjnej. Następnie przenośnik różnicowy podnosi zwierzę przy pomocy pęta przymocowanego do tylnej nogi, po czym trafia ono na tor wykrwawiania. Po wykrwawieniu zwierzę jest martwe. Krew zbierana jest w tzw. wannach wykrwawiania.
myjka biczowa, myjka natryskowa, myjka szczotkowa, szczeciniarka, oparzelnik, dopalanie tusz wieprzowych, stół wypadowy
Martwe zwierzę przed kolejnymi etapami obróbki musi zostać dokładnie oczyszczone. W tym celu najpierw następuje proces mycia mechanicznego przy użyciu myjek natryskowych, biczowych lub szczotkowych. Następnie trafia do oparzelnika a potem do szczeciniarki , gdzie usuwana jest sierść. Kolejnym etapem jest dopalanie tusz wieprzowych, które usuwa pozostałości nie zebrane na wcześniejszych etapach czyszczenia. Tak przygotowana tusza jest jeszcze raz myta i trafia na linię obróbki.
przenośnik toru obróbki świń, łańcuch przenośnika, stanowisko przewieszania tusz
Do transportu tusz na różnych etapach obróbki służą przenośniki łańcuchowe. Tusze przemieszczają się po torze obróbki podwieszone za tylne nogi na rozpieraczach z których po rozcięciu na dwie półtusze zwykle są przewieszane na haki. Prędkość przenośników jest regulowana i dopasowana do wydajności linii.
pęta sprężynowe, pęta wieprzowe, rozpieracz rzeźniczy do trzody, hak masarski z konsolą rolkową i ślizgową
Wykorzystywane są praktycznie na całej długości linii ubojowej. Na zawiesiach w postaci haków, pęt i rozpieraczy tusze transportowane są za pomocą przenośników wzdłuż toru obróbki. Konsola ( element po którym zawiesie porusza się po torze kolejki) może być wykonane jako element ślizgowy lub rolkowy. Materiałem może być stal ocynkowana, stal nierdzewna lub tworzywo. Haki i rozpieracze wczepia się w nogi tusz. Wykonywane są ze stali nierdzewnej.
zarabianie i wykrawanie odbytu, piła ubojowa do tusz, podest wytrzewiania, ześlizg do jelit
Pierwszym etapem obróbki jest obróbka głowy: wycięcie oka oraz ucha środkowego. Następnie wykonuje się zarabianie odbytu w celu zapobiegnięcia zanieczyszczenia umytej wcześniej tuszy odchodami znajdującymi się w jelitach. Następnie na stanowisku wytrzewiania usuwane są jelita oraz narządy wewnętrzne, które za pomocą ześlizgów lub przenośników tacowych trafiają do jeliciarni. Wytrzewione tusze są następnie przecinane piłami ubojowymi na dwie równe części zwane półtuszami.
tor dla tusz podejrzanych, podest klasyfikacji i badania weterynaryjnego
Półtusze trafiają na stanowisko badania weterynaryjnego gdzie na podstawie badania podejmowana jest decyzja czy mięso może trafić do obrotu spożywczego. W razie stwierdzenia zmian chorobowych mięso trafia na tor tusz podejrzanych. Tusze dopuszczone do obrotu klasyfikowane są dodatkowe pod względem jakości mięsa.
kolejka rurowa do tusz, tor i łuk kolejki, waga kolejkowa
Tusze po zważeniu transportowane są kolejkami rurowymi w pozycji wiszącej do chłodni, gdzie po wychłodzeniu oczekują na skierowanie na linię rozbiorową lub na ekspedycję skąd wysyłane są do odbiorców. Konstrukcja kolejek wykonana jest ze stali ocynkowanej ogniowo. Tory kolejek mogą zakręcać w postaci łuków lub się rozdzielać w postaci rozjazdów.