Adres:
ul. Wapienna 20
87-100 Toruń
W przypadku zautomatyzowanej linii uboju trzody chlewnej, tusze przemieszczają się wzdłuż całej długości automatycznie ruchem ciągłym. Nowoczesne linie uboju zwierząt rzeźnych są w pełni zmechanizowane, a sterowanie i kontrola są w pełni lub częściowo zautomatyzowane. W automatycznych liniach ubojowych tusze kierowane są, w odpowiedniej kolejności, w sposób ciągły do poszczególnych urządzeń stanowisk roboczych. Tusze są rozmieszczone wzdłuż długości toru przenośnika, gdzie pracownicy na stacjonarnych lub ruchomych platformach wykonują przypisane im czynności.
Platformy powinny być wyposażone w sterylizatory narzędzi i dezynfekcji. Dbając o jakość wytwarzanego produktu należy dołożyć wszelkich starań, aby maksymalnie skrócić czas pomiędzy ubojem a schłodzeniem. Proces schładzania bardzo mocno warunkuje ostateczną jakość mięsa, gdyż zależy od współdziałania pH i temperatury w mięśniach.
Prawidłowy ubój trzody chlewnej istotnie wpływa na jakość mięsa wieprzowego.
W licznych badaniach stwierdzono, że przyspieszone chłodzenie powietrzem podnosi wodochłonność oraz barwę mięsa.